Rexall Building at Colwood Corners Complete

Rexall
This 14,500 sf building was designed to acknowledge the importance of its location, a critical intersection of Colwood Corners.

The vertical element of the clock tower combined with scale and massing are intended to give the building substance.  The truncated rectangular building plan provides a gesture of public domain, reinforced by the sidewalk configuration, building form, window placement and sizing.

The brick “bookends” punctuate the ends of building street elevations and help to provide prominence for the two tenants.  The building has been designed to exceed Ashrae 90.1 standards for required insulation, which will improve overall performance and help to reduce energy consumption.  Awnings also contribute to the improved performance by preventing overheating from unwanted solar gain.  Treatment of surface water run-off has also been carefully considered.  Instead of simply discharding this water, a rain garden has been designed to collect storm water from the roof and hard surfaces where it is detained and slowly released back into an existing aquifer.

The Rexall Building was nominated for the 25th Annual Commercial Building Awards 2016 for Commercial – Retail category.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

© 2017 Praxis Architects Inc. All rights reserved.

Log in with your credentials

Forgot your details?